– Hos Fjällräven vet vi at alt vi gjør påvirker miljøet. Vårt mål er derfor å få mest mulig ut av ressursene, og at de produktene vi lager og det fotavtrykket de genererer kommer til maks nytte, sier Sustainability manager/Operational manager hos Fjällräven Christiane Dolva Törnberg.

Hun legger til at det selvfølgelig er viktig å velge de mest bærekraftige materialene, redusere utslipp i forbindelse med transport og sørge for etiske forhold og handel.

– Det å vise samfunnsansvar ved å produsere plagg som eieren er stolt av og tar godt vare på, er imidlertid like viktig, sier hun.


Christiane Dolva Törnberg er Sustainability manager/Operational manager hos Fjällräven. Foto: Håkan Wike


Tidløs, men ikke kjedelig

– Det betyr at plagget skal være slitesterk og leve så lenge som mulig, men det dreier seg også om å skape plagg som folk vil ta vare på. Det hjelper lite at et plagg varer i 25 år hvis du blir lei av det etter noen måneder, sier Dolva Törnberg.

Designet må dermed være tidløst nok til at det ikke føles gammelt etter et år, og moderne nok til at det ikke føles kjedelig.

– Det er ikke nødvendigvis så lett å vite hvilke parameter man skal jobbe etter for å få til dette, men ofte er det snakk om klassiske plagg i farger som ikke blir umoderne neste tiår, sier hun.

Brukes igjen og igjen

Funksjon er likevel det aller viktigste når man produserer klær som skal være med på å gi folk gode opplevelser i naturen.

– Dette er første prioritet. Hvis jakken eller buksen ikke oppfyller sin funksjon, vil vi jo ikke ha den, sier hun.

Med en kombinasjon av funksjonelle, slitesterke og praktiske løsninger, mener Dolva Törnberg man har kommet langt på vei mot å skape plagg som blir brukt igjen og igjen.

– Da kan man snakke om bærekraftige plagg. Brukes plagget du kjøper kun en gang, er kostnaden for miljøet stor, men for hver gang det brukes, blir kostnaden lavere, sier hun.

Mormors jakke

Dolva Törnberg har selv et godt eksempel på varig og bærekraftig klesplagg i eget klesskap, nemlig en 40 år gammel jakke hun har arvet av sin mormor. Tilfeldighetene ville ha det slik at det var en Fjällrävenjakke mormoren kjøpte den gangen – lenge før barnebarnet selv begynte å jobbe for bedriften.

– Jakken er slitesterk, fungerer fortsatt utmerket og er så tidløs at jeg på ingen måte føler meg utkledd når jeg tar den på meg. Den grønne jakken er et av ytterst få plagg min mormor har tatt vare på i alle år, sier hun og legger til at det er der magien ligger. I den faktoren som gjorde at mormor faktisk ikke kvittet seg med den.

For noen år siden fikset en lapp et lite hull i den ene lommen. Den fikk også et lag av Fjällrävens grønlandsvoks, og nå er jakken god som ny igjen.  

                 


Mormors jakke, like populær og slitestark nå som for 40 år siden. Foto: Fredrik Lewander


Riktig lagring

Hvis du vil at klærne dine skal vare like lenge som jakken til Dolva Törnberg, er det viktig at du tar godt vare på dem. I dag vasker de fleste av oss tøyet mer enn vi behøver, og vi kan med fordel forsøke å lufte dem godt eller bare fjerne flekker før vi legger hele plagget i vaskemaskinen.

– Vær også bevisst hvordan du lagrer vintertøyet gjennom sommeren. En strikket ulltrøye bør for eksempel lagres svalt og tørt, og ved å holde den unna sollys, unngår du at den blekes og slites, sier hun.

Pass på at både ulltøy og dunjakker er rene og tørre før du legger eller henger dem bort – gjerne i en tøypose.

– Passer du i tillegg på å beskytte plaggene mot skadedyr, har du bidratt med ditt for at både du og kommende generasjoner skal kunne ha glede av dine favorittplagg, sier hun.