Av Mike Dongelmans, grunnlegger av Mido Fair Fashion, mido.no

Det er mange faktorer å ta hensyn til når man tenker bærekraftig handel. Vi kan ikke slutte å produsere eller kjøpe nye varer. Det ville føre til en bråstopp i vårt økonomiske system, og vil heller ikke sikre bedre levevilkår for alle som er involvert i produksjonen i lavkostnadsland, så her må vi tenke stort og langsiktig. 

1. Invester i kvalitet

Invester i kvalitet som varer lenge og som kan settes sammen med andre plagg. Sats på 30 plagg i garderoben din (gjelder ikke undertøy og sportsklær). Velg farger som ikke er moteavhengige, men lag din egen stil. Skap deg en identitet gjennom dine klær. Du vil merke at det vil gi deg en langtidstilfredsstillende effekt. 

2. Vask kun ved behov

Tenk på hvordan klærne skal vaskes og tenk gjennom dine klesvaskrutiner. Noen materialer og farger skitnes til fortere enn andre. I tillegg er det muligens ikke nødvendig å vaske så ofte? En jeans for eksempel trengs kun å bli vasket når den er virkelig skitten, og dersom du ikke får av flekkene med en fuktig klut. I mange tilfeller holder det med en natt i fryseren for å knekke de bakteriene som forårsaker dårlig lukt. Alternativt kan den henges ut en frisk kald frostnatt, eller legges på tørr snø over natten. 

3. Reparer, gjenbruk, oppsirkuler, resirkuler

Reparasjon forlenger levetiden på klærne. Det er mange kjekke brukte plagg til salgs som ikke koster like mye som nye. Man kan også dele sin garderobe med andre via apper. Lag nye plagg av gamle, klipp og sy. En del produsenter tar inn plaggene sine og lager for eksempel genser ut av en jeans. Og til slutt kan alle tekstiler resirkuleres, så lever alltid inn alt til gjenvinning.

4. Støtt små bedrifter

Vær med å stimulere frem veksten av mindre produsenter som er 100 prosent bærekraftig ved å velge deres plagg dersom mulig. Her snakker vi om små bedrifter som brenner for sine produkter, og som lager klærne med en kjærlighet for det bærekraftige og ikke kun for pengene sin del. Det er disse som har startet opp med en drøm om å gjøre verden til et bedre sted å leve på for oss og fremtidige generasjoner, og de fortjener all hjelp de kan få.