Vi kjenner henne kanskje best som landets uoffisielle gjenbruksdronning. Jenny Skavlan har de siste årene vist oss hvordan vi syr om, redesigner og handler brukte klær. Med et stort engasjement ønsker hun å inspirere til et mer bærekraftig klesforbruk, og ifølge henne selv er det ikke tilfeldig at akkurat det ble hennes fanesak.

– Dette med gjenbruk har fulgt meg fra jeg var liten, så jeg har det veldig i ryggraden. Det startet i ni-tiårsalderen, da skjønte jeg at hvis jeg sydde nye klær av gamle klær, så fikk jeg finere klær. Miljøaspektet, og bevisstheten rundt at bruk-og-kast-kulturen vår er unødvendig og usunn, kom da jeg ble eldre. Motebransjen er verdens nest mest forurensende industri. Folk har aldri kjøpt mer klær, og de fleste av aspektene ved overforbruket er negative for miljøet, lommeboka og den mentale helsen. Man søker en kortvarig lykkefølelse som ikke gir annet en dårlig råd på sikt. Hvis jeg kan bidra til å motvirke noen av de negative tendensene, så gjør jeg det, sier Skavlan, og legger til at hun er forkjemper for såkalt slow fashion, tidløse klær som er laget for å vare.

–  De første nylonstrømpene varte i mange år, nå blir de ødelagt etter et par gangers bruk, og det er ikke tilfeldig. Kleskjedene slipper nye kolleksjoner hele tiden, og veldig mange klær i dag blir ikke produsert for å vare.

Fra flaut til trendy

Mens et besøk på Fretex for noen år siden var ensbetydende med både dårlig råd og stil, er synet på bruktklær i dag et helt annet, og Skavlan tror ikke det er en forbigående trend.

– Det er fantastisk å se at miljøengasjementet øker, også når det gjelder klær. Det gir et signal om at flere bryr seg om jordas tilstand, og det er så mye større enn en klestrend. Jeg opplever at mange i dag er genuint opptatt av miljøet, og ved å gå med bruktklær viser de til omverdenen at de er opplyste, sier Skavlan.

– Det er klart at man kan spørre seg selv hvor mye det har å si at akkurat jeg velger en brukt kåpe fremfor en ny, men det har noe med holdninger å gjøre. Jeg tror de forplanter seg til andre områder av livet, og til de yngre generasjonene. Forhåpentligvis vokser de som er barn i dag opp til å bli enda mer miljøbevisste enn min generasjon.

 

Jenny Skavlan

GJENBRUKSDRONNINGA: For to år siden gikk Jenny Skavlan inn som medeier og kreativ leder i Tise, en app for kjøp og salg av brukte klær, sko og interiør. I dag har appen mer enn 260 000 brukere. Foto: Privat


 

Hekta på bruktkupp

Selv har Jenny Skavlan hatt shoppestopp i totalt ett år, og i den perioden kjøpte hun kun brukte klær og redesignet gamle plagg.

– Det var kjempedeilig. Jeg fikk shoppinghysteriet litt på avstand og kunne bruke tid og penger på andre ting.

Men målet hennes er ikke nødvendigvis å få folk til å slutte å handle helt, men begrense det unødvendige overforbruket. I dag handler hun brukt så ofte hun kan, og ser etter bærekraftige alternativer når hun kjøper nytt.

– Det er fantastisk å følge med på alle de miljøvennlige alternativene som nå dukker opp i mange klesbutikker. For få år siden fikk man knapt nok kjøpt en falmet resirkulert t-skjorte på HM, og det var det. I dag finnes det store kolleksjoner som både er produsert etisk og bærekraftig.

Egen gjenbruksapp

For to år siden gikk Jenny Skavlan inn som medeier og kreativ leder i Tise, en app for kjøp og salg av brukte klær, sko og interiør. I dag har appen mer enn 260 000 brukere.

– Jeg kan prøve å inspirere folk så mye jeg vil, men det må også legges praktisk til rette for at det er lett å handle brukt, slik at folk faktisk gjør det. Målet med Tise er å gjøre terskelen lav for de som ønsker å bli med på gjenbruksballetten, forteller Skavlan, som er veldig bevisst på at hun ønsker å inspirere fremfor å kjefte.

– Jeg ønsker ikke å gi noen dårlig samvittighet, men heller opplyse om de positive miljø- og stilgevinstene ved å velge gjenbruk. Jeg tror det er viktig at folk opplever at konsekvensene er positive både for dem selv og miljøet.

Her handler du brukt:

 • Tise (app)
 • Etsy.com
 • Shopgossamer.com
 • Fretex
 • Uff på Jernbanetorget
 • Happi Kids på Torshov
 • Bakkekilde vintage i København
 • Manulu vintage i København
 • Wasteland og Catwalk fairfax i LA 
 • NLM Gjenbruk
 • TIPS!

Jenny Skavlans beste tips til et mer bærekraftig klesforbruk:

 • Les deg opp på miljøkonsekvensene fra masseproduserte klær – det er fint med en grunnleggende motivasjon.
 • Selg alt du ikke bruker i klesskapet ditt.
 • Reparer ødelagte klær.
 • Sy om plagg som ikke passer eller hvis du liker stoffet, men ikke fasongen. Sy selv eller få hjelp av skredder eller noen i familien som kan sy.
 • Besøk bruktbutikker der du bor eller på reise. Gå på skattejakt etter fine og unike plagg.
 • Sjekk med venninnene dine - kanskje dere kan bytte klær innimellom?
 • Invester i tidløse plagg i god kvalitet når du kjøper nytt, og se etter miljøvennlige alternativer som er produsert etisk og bærekraftig.