– For å sikre tilgangen til kvalitetskaffe til en overkommelig pris også i fremtiden, må alle gode krefter mobiliseres – og det må skje nå, sier Angelika Rosenberg, kategoriansvarlig for kaffe i Nestlé Norge.

Sveitsiske Nestlé kontrollerer mer enn én femtedel av verdens kaffemarked, og har i flere år investert tungt i en mer bærekraftig bransje.

Klimaendringer og plantesykdommer truer nemlig dine daglige kopper med kaffe, og mens etterspørselen etter den svarte drikken øker, er verdens kaffemarked på vei mot sitt fjerde år på rad i ubalanse, viser tall fra Rabobank International. Samtidig som avstanden mellom tilbud og etterspørsel fortsetter å øke, leter forskere verden rundt etter en løsning på utfordringene.

Flytter sterke planter

World Coffee Research (WRC), en forskningsgruppe sponset av kaffebransjen, anslår at landområder egnet til å gro Arabica-bønner vil halveres innen 2050, ifølge en rapport fra Bloomberg. Arabica-bønnen brukes i 70 prosent av all kaffeproduksjon, og er den klart foretrukne bønnen blant norske kaffedrikkere.

I Laos forsøker WCR-forskere nå å finne eksisterende planter som kan overleve klimaendringer. Planter som viser seg levedyktige i lave temperaturer, tas ut av deres vante habitat og dyrkes i andre land under kontrollerte forhold, ifølge Bloomberg.

Forsker på kaffens genetikk

Tre amerikanske toppuniversiteter har de siste årene etablert sentre dedikert til kaffeforskning; Texas A&M, Vanderbilt og University of California (UC). Ved UC har forskere kartlagt Arabica-bønnens genom, for å bedre forståelsen av genene som påvirker kaffens ulike egenskaper, som produksjon, kvalitet og tilpassingsdyktighet. Desiffrering av den genetiske koden er særlig viktig for bønder i tropiske områder, der plantepest og sykdommer er en stor trussel.

­– Du kan kontrollere pest og sykdom med kjemikalier, men det mest bærekraftige er å gjøre det gjennom avl – ved å avle opp motstandsdyktige planter, sa Juan Medrano ved University of California nylig til The Weather Network.

I Costa Rica eksperimenterer forskere tilknyttet FNs klimapanel (IPCC) med såkalte «skyggetrær», som senker den daglige maksimumstemperaturen rundt kaffetrærne med rundt to grader – og på den måten bedrer vekstforholdene.

Må sikre tilgangen til kaffe

Ved selskapets forskningssenter i Tours i Frankrike, har Nestlé-forskere lyktes med å utvikle ekstra produktive og motstandsdyktige kaffeplanter, tilpasset lokale forhold. I 2012 begynte selskapet å distribuere plantene til kaffebønder verden over. Mer enn 129 millioner planter er allerede delt ut, og innen 2020 er Nestlés mål å ha delt ut hele 220 millioner planter. Siden 2010 har selskapet også trent opp mer enn en halv million bønder i gode jordbruksmetoder gjennom initiativet de kaller Nescafé Plan.

– For Nestlé handler dette om å ta viktige, effektive steg mot å sikre bærekraftige avlinger som bevarer miljøet og styrker kaffebøndenes levebrød, samtidig som vi skaper verdi langs hele verdikjeden, forklarer Angelika Rosenberg, i Nescafé.