– Vi har hatt økologiske kleskolleksjoner siden tidlig på 90-tallet, sier Ingrid Melnes, markedsansvarlig i Kappahl.

Kappahl var den første kleskjeden i verden som ble miljøsertifisert, og de satser nå stort på bærekraftig mote.  

– Bærekraft skal være en del av alt vi gjør. Vi ønsker å produsere klær med respekt og omsorg for mennesker og miljøet, og på den måten gjøre det enklere for forbrukerne å ta bærekraftige valg, forteller Melnes.

Miljøvennlig produksjon

I dag er 53 prosent av klærne Kappahl selger bærekraftmerket, og andelen øker stadig. Kleskjeden er medlem av Better Cotton Initiativ, en interesseorganisasjon som jobber for en mer bærekraftig bomullsproduksjon, blant annet ved å redusere bomullsdyrkernes bruk av vann og sprøytemidler.

– Forbruket av vann og kjemikalier for å dyrke bomull er svært høyt. Målet vårt er derfor at all bomullen vi bruker skal være bærekraftig dyrket innen 2020, sier Ingrid Melnes, og legger til at Kappahls Newbie-kolleksjon allerede er laget av 100 prosent økologisk bomull.

I tillegg til å påvirke bomullsproduksjonen har kleskjeden også tatt i bruk alternative tekstiler som er mer miljøvennlige, slik som Tencel.

– Tencel utvinnes fra eukalyptus-trær som alle er FSC-sertifisert. Det er 100 prosent nedbrytbart og kan resirkuleres. I tillegg er det et deilig materiale som minner om myk bomull. Vi bruker det mye i skjorter, bluser og kjoler, sier Melnes.

 

Opplæring i Bangladesh

OPPLÆRING: Kappahls opplæringssenter for kvinner i Bangladesh. Foto: Kappahl


 

Etisk produksjon

I tillegg til miljøaspektet står også etisk produksjon høyt på agendaen, og Kappahl jobber daglig med å følge opp fabrikker og forbedre forholdene for arbeiderne som jobber der.

– Vi har egne ansatte på plass i alle de store produksjonslandene våre, slik som i Bangladesh, India, Kina og Tyrkia. På den måten kan vi jobbe tett med leverandørene og passe på at de følger alle deler av leverandøravtalen vår, som både omfatter barnearbeid, organisasjonsfrihet, lønn, arbeidstid og sikkerhet. Det er viktig for oss at de som produserer klærne våre får en lønn som dekker mer enn bare basisbehovene, og at de får betalt for de timene de arbeider, sier Ingrid Melnes.

Resirkulerer klær

Kappahl har også som mål å gjenbruke brukte tekstiler i produksjonen av nye klær, enten ved at tekstilene blir resirkulert eller brukt til energigjenvinning.  

– Akkurat nå har vi faktisk en ny kolleksjon ute som er 100 prosent bærekraftig produsert, og som for det meste er fremstilt av resirkulert polyester. Den er vi veldig stolte av, sier Ingrid Melnes.

Hun forteller at man kan levere inn alle typer tekstiler i alle Kappahlbutikker, fra brukte eller ødelagte klær, til gamle kluter og lo fra tørketrommelen. For hver kilo de samler inn donerer de to eurocent til Kappahls opplæringssenter for kvinner i Bangladesh.

Melnes tror klær som er miljøvennlig produsert om kort tid vil være noe de fleste forbrukere tar for gitt.

– Tidligere var økologiske eller miljøvennlige klesplagg mest for spesielt interesserte, men nå er folk mer og mer miljøbevisste. Vi opplever at flere enn tidligere er opptatt av hva klærne er laget av og hvordan de er produsert, og det er flott.