– Når det gjaldt vår situasjon, så hadde både Sverre og jeg for flere år siden innsett at neste leder ikke kom fra familien, sier hovedaksjonær i Prøven Bil, og tidligere eier, Knut Fordal.

Gruppeunntaket for bil i EU medførte endring mot myndighet til fabrikk og importør. Det reduserte forhandlers styrke.

– Den særnorske behandling av elbil gjorde bilforhandling svært risikabel. Du var helt avhengig av å forhandle et merke som var markedsorientert mot elbil. Utviklingen gikk mot større enheter ofte eid av importør. Vi måtte velge mellom å bli større eller selge, sier Fordal.

Prøven Bil hadde allerede en lang historie med Bertel O. Steen. 

– Selv hadde vi arvet Prøven Bil av våre foreldre. Firmaet ble startet i 1938 og vi opprettet forhold til Bertil O. Steen (BOS) i 1939. BOS hadde signalisert at de ønsket å eie forhandlere i de største byene. Selv om vi var fredet ble salg diskutert med jevne mellomrom, forteller Fordal.

Forhandlingsprosessen

Avtalen omfattet selskapene Prøven Bil AS med bilforhandlervirksomhet i Trondheim og Orkanger, Prøven Bil Verdal AS, Prøven Bil Oppdal AS og Prøven Bilutleie AS. Lars Hoff fortsatte i sin rolle som daglig leder og fikk et helhetlig koordineringsansvar på tvers av selskapene. Medarbeiderne ble ansatt i Prøven Bil AS, som blir et datterselskap av Bertel O. Steen. 

Selve forhandlingene var ingen «søndagsskole» akkurat, mener Fordal. Men BOS var redelig i hele prosessen. Resultatet ble vel et salg hvor begge parter var passe misfornøyd, sier han.  

Tungt valg

Å selge familiebedriften var for brødrene nesten utenkelig.

– Både vår far, Sverre og jeg hadde bedriften som arbeid og hobby, og var villig til å prioritere bedriften fremfor det meste. Det å levere fra oss noe av det kjæreste vi hadde var tungt og vanskelig, sier Fordal og forteller at flere av deres ansatte hadde jobbet hos de i nærmere 40 år.

– Så det var uten tvil en tung beslutning, men vi visste også at det var en riktig beslutning.

En lykkelig slutt

Prøven Bil er en av Norges største forhandlere av Peugeot, og omsatte for 510 millioner kroner i 2016.

– Utviklingen i bilbransjen går mot større forretningsenheter, eller at man tilhører sterke merkekjeder. Det er derfor naturlig for oss å søke mot Bertel O. Steen som er den største Peugeot-kjeden. På bakgrunn av bransjeendringer vi ser komme, er et salg av virksomheten til Bertel O. Steen riktig både for våre medarbeidere og kunder. 

– Vi er stolte av at Prøven leverer gode resultater fortsatt. I ettertid ser vi at timingen var riktig. Sverre og jeg har selv hendende fulle med drift av Bjørgum Mekaniske Verksted, Berg Karosseri, Prøven Transport og Prøven-Kverneland, som Sverre Fordal er daglig leder for, sier Fordal, og avslutter: 

– Ikke alle forhandlere har importør som er kjøpevillig og samarbeidsvillig. I alt ser vi en lykkelig slutt på 78 år i bil, sier han. 

Avtalen: Bertel O. Steen Detalj AS kjøpte den 13. desember 2016, 100 prosent av aksjene i Prøven Bil AS, og styrker dermed sin egeneide distribusjon i Trøndelag.