Det er mange ting du må tenke på før du kan starte for deg selv. Mange faktorer spiller inn, og det krever mye forarbeid å sjekke ut markedet, gjøre research og lage en god plan for hvordan du skal lykkes. Her kommer ti råd til hvordan du kan lykkes som gründer.

1. Research
Det er mye forarbeid, og det innebærer å sjekke ut markedet på forhånd, om det finnes lignende løsninger eller tjenester fra før, og hva du eventuelt kan endre på for å gjøre din idé helt unik. Det kan lønne seg å snakke med fagfolk som har litt bedre innsikt i markedet.

2. God forretningsplan
Hvordan skal du tjene penger? Her må du lage budsjett og sette opp poster du vet blir utgifter, og prognoser på salg det første året.

3. Kapital
I en oppstartsfase er det viktig med startkapital, og eventuelle investorer eller sponsorer. Her er det viktig å tenke på presentasjon av ideén.

4. Ledelse
Skal du drive helt alene? Dersom firmaet vokser kan det være lurt å ansette folk til å arbeide for deg, eller ta kurs om det du ikke kan. Mange går i fella og tror de kan alt på egenhånd, men det er ikke alle som har medfødt lederansvar.

5. Ha tro på idéen!
Selv om markedet kan være tøft, og ting ikke alltid går på skinner, er det viktig å holde ut og ha tro på din egen idé, og ikke gi opp!

6. Nettverk
Du trenger å møte mennesker som som kan hjelpe deg å komme enda lenger, og du må kunne tørre å spørre.

7. Team
Ansett mennesker som inspirerer deg, og som jobber med samme motivasjon og innlevelse for bedriften som deg. Et godt team kan få til mye sammen!

8. Mentor
Skaff deg en mentor som får frem det beste i deg, og som kan stille deg kritiske spørsmål og hjelpe deg på vei. Dette bør ikke være en nær venn eller familie, men en som har erfaring innenfor området.

9. Våg å tenke stort
Ikke vær redd for å tenke stort, alle har mål og ambisjoner, og hvem har sagt at du ikke kan oppfylle dine drømmer?

10. Balanse
Husk å gjøre andre ting enn å bare jobbe! Møt venner og familie, vær aktiv, og gjør ting som gir deg motivasjon og får deg til å tenke på noe annet. Balanse i livet er en viktig vei til suksess.

Har du alle disse faktorene på plass, har du kommet en lang vei. Det er ikke alle som har det som skal til for å lykkes, og det er viktig å ikke gi opp underveis, men ha tro på at du kan klare det hele veien. Har du troen på deg selv, er det enklere å overbevise andre om det samme!

Har du kommet litt lenger på vei, kan du lese en komplett guide til å oppfylle din gründerdrøm her.

Kanskje du har kommet litt lenger, og har startet bedrift. Her kan du finne ut hvordan du kan skaffe penger til bedriften din.

Kilde: www.ledernytt.no