Av Cecilie Vanem, Seriegründer og daglig leder av Dipper

Hvorfor starte eget? Altfor mange tror at det å starte eget selskap, er veien til å bli rik. Til disse vil jeg si: Tenk deg om én gang til. Brorparten av de som starter eget får sjokk over hvor tøft det er, hvor lang tid det tar å få etablert seg – og ikke minst hvor mye det koster i form av kapitalinvestering og tid, samt liten eller ingen inntekt i en periode. Skal man starte noe, må man på forhånd være innstilt på at det vil ta tid og koste på alle måter. Derfor bør du virkelig «brenne» for hva du driver med. Det blir en livsstil mer enn en jobb.

Cecilie snakker av egen erfaring: Hun har vært med på å starte og bygge flere selskap de siste 20 årene, flest innen IT, men også innen interiør, klær og nå telecom med Dipper AS.

Her kommer mine fem beste tips:

  1. Start med å definere forretningsmodellen - da tegnes kartet - og lag tydelige mål.
  2. Tenk også gjennom hvor mye tid og penger du skal investere før du skifter kurs eller legger inn årene. Vurdering av risiko er et nøkkelbegrep her.
  3. Aldri undervurder tiden alt tar – og ikke minst må du starte å selge, helst med én gang. Det er kun når du har solgt et visst volum, uansett hva du selger eller tilbyr av tjenester, at du kan kalle det en suksess. Unnskyldninger og forklaringer kan alle komme opp med, men rene salgsresultater er det eneste som gjelder.
  4. Lag et tydelig budsjett og vær lojal til hva du skal investere i. Sørg for at det er litt romslig med investeringsmidler, for uforutsette hendelser vil dukke opp og det koster alltid mer enn man tror.
  5. Jeg har alltid hatt stor glede og nytte av å sparre med andre med mer erfaring enn meg eller fra andre bransjer. Det er alltid noe nytt å lære og også viktig å tørre å bli utfordret, siden man lett forelsker seg i eget produkt eller forretningsmodell.

Dette høres veldig tøft og vanskelig ut. Og det er det! Men det er fremfor alt morsomt, inspirerende og engasjerende. Når resultatene kommer, blir man ufattelig stolt og enda mer motivert til å stå på videre!

Husk også at det er lov å dele drømmen sin – ikke vær redd for å være åpen. Lykke til!