En klok mann fortalte meg en gåte for ikke så lenge siden. Gåten gikk som følger: Putt en celle i et glass. Dersom cellen dobler seg hvert minutt og glasset er fullt etter en time - når er glasset halvfullt? Selvfølgelig var svaret mitt galt, for selv jeg koblet ikke at det meste skjer det siste minuttet.

Det er på mange måter et godt eksempel på hvor fort det går om dagen med ny teknologi. Teknologi som gjør det enklere og raskere å jobbe, på hvilken som helst enhet, samt hvor og når som helst. For ikke å snakke om automatiseringen av de tusenvis av langtekkelige, nitriste og repetitive oppgaver som roboter nå kan gjøre på sekunder.

Suksess i denne nye verden krever tilpasning av ledelsesstrategier, roller og ferdigheter. En nylig Gallup-meningsmåling viste at 92 prosent av lederne som deltok, erkjenner at digitalisering omfatter nye tilnærminger og måter å jobbe på.

Ingen kunnskap = Ingen handling

Utfordringen til bedriftsledere i små og mellomstore bedrifter er ofte at de har begrensede ressurser til nødvendige investeringer i ny teknologi og nye prosesser. Det viktigste er at de må begynne med å forstå, for uten kunnskap så blir det ingen handling.

Min oppfordring er derfor at den mest innbitte bedriftsleder må komme seg ut av kontoret og øke sitt nettverk og kunnskap om det som nå skjer. Skal du være konkurransedyktig i morgen holder det ikke lenger med å Google. Du må forstå for å kunne agere. 

Hvorfor skjer det så raskt?

Nerdene har blitt flinkere rett og slett. De lager teknologi som snakker bedre sammen, kobler sammen mengder av informasjon på en slik måte at de får noe mer fornuftig ut av det. Sammensmeltingen av teknologi er også en viktig faktor.

Før hadde vi ny teknologi som hver for seg gjorde mirakler i hver sin bransje, men nå er man i bedre stand til å kunne utnytte dette sammen. Den nye teknologien er vesentlig mer anvendelig og nyttig i flere bransjer, som igjen legger på sin teknologi. Til sammen utgjør dette den raske utviklingen vi er og blir i større grad vitne til.

Så har du teknisk «huet under armen og armen i bind» så er det bare en ting å gjøre. Øk ditt nettverk, delta på konferanser og tilegn deg kunnskapen som gjør deg konkurransedyktig også i morgen.

Lykke til, hilsen Mads Vold, Gründer av Gründermessen og konferansen Min Bedrift.

Fakta:

  • Mads Vold, 41 år, kone og 2 barn,
  • Driver Exhibition Management AS og arrangerer Gründermessen og Konferansen «Min Bedrift». Blogger om digitalisering, entreprenørskap og teknologitrender
  • www.grundermessen.no/blogg