– Jeg pleier å spøke med at oppstarten av Aphru var førtiårskrisen min, sier Anita Godell som startet opp klesmerket Aphru i 2014.

– Jeg har alltid vært på jakt etter elegante klær som passer på jobb og til reise, og som samtidig har kosedresskomfort.Men de klærne fant jeg ikke.

Produksjon i Italia

Godell hadde lenge drømt om å starte for seg selv, men hadde ikke sett for seg at det skulle bli innen klesdesign.

– Jeg har faktisk aldri eid en symaskin. Men fra jeg var barn har jeg alltid elsket å lage ting.

Produksjonen av klær begynte i et lite lokale i Milano, og i dag har Aphru studio i byens mest trendy designerstrøk. Klærne selges både i Norge og i flere andre land, men all produksjonen foregår fortsatt i sin helhet i Nord-Italia.

– For meg er det en forutsetning å produsere bærekraftig. Klærne våre er motstykket til kast og bruk, de skal leve lenge og kunne brukes på tvers av anledninger, sier Godell, som også er opptatt av at de blir laget på etisk vis.

Med god samvittighet

– Hvis en kjole ikke koster mer enn en kaffekopp og en sandwich er det noen i prosessen som ikke får nok betalt. Klesfibrene skal dyrkes frem og det skal spinnes, farges, strikkes, klippes, sys, pakkes og transporteres. Jeg liker å tenke på at vi selger klærne våre med god samvittighet.

– Det å være gründer krever jobb døgnet rundt, sier Anita Godell, som råder andre med gründerdrømmer til å finne seg en partner som er like engasjert som seg selv.

 – Suksess kommer ikke gratis, vær forberedt på at ting sjelden går etter planen.

Godell anbefaler også å sparre med både konkurrenter og andre i samme bransje. Selv er hun med i en egen bransjeklynge for mote.

– Vi lærer av hverandre og spiller hverandre gode, og det er kjempeviktig.