- Hvor mange bedrifter kan med hånden på hjertet si at de har full kontroll på bruksmønster og kostnader på all sin Software? Det spør Erik Frøystein, daglig leder i Comparex.

Progamvare i er i dag en svært viktig, og betydelig investering for de fleste bedrifter. Når utgiftene til forskjellige programmer etter hvert har blitt så store, er det også naturlig at det kan være mye å spare på oversikt og kontroll.

- Riktig bruk av SAM-verktøy og koordinering mot innkjøp og bruksmønster kan hjelpe bedrifter til å oppnå store besparelser, sier Frøystein og fortsetter:

- Erfaringen fra bransjen er at programvarekunder som regel er overlisensiert. Det vil si at de betaler for flere lisenser enn de trenger. Det er med andre ord mulig å spare mye penger, men det er viktig å huske på at det motsatte også forekommer. SAM handler på den ene side om å ikke ha flere lisenser enn man trenger, men samtidig sørge for at man har sitt på det rene.

- Avvik i programvarelisensiering kan få juridiske implikasjoner for en bedrift, selv om det er utilsiktet. Bøter er ikke bare en kostnad - det å være ulovlig lisensiert kan skade din bedrifts omdømme, advarer Frøystein.