Ikke bruk kredittkortet når du skal...

Ta ut penger i minibank
Men en gang pengene blir trukket fra konto ved minibankuttak, vil rentene begynne å løpe.  I tillegg medfører det vanligvis et gebyr. Merk at dette er tilfellet i både Norge og utlandet. Løsningen blir derfor å bruke et debetkort ved minibankuttak. 

Det finnes imidlertid noen unntak, slik som Bank Norwegian-kortet. I likhet med andre tilbydere, vil rentene løpe fra uttaksdato i Norge. I utlandet er det derimot ingen gebyrer eller rentepåløpning ved uttak.

Betale regninger
Når du skal betale regninger bør du unngå å bruke kredittkort. I likhet med minibankuttak, vil rentene begynne å løpe med en gang du overfører penger fra kredittkortet. I tillegg medfører det vanligvis et gebyr. Du kan derfor ende opp med å betale mye mer enn beløpet på regningen.

Det kan selvfølgelig oppstå uforventede situasjoner, som for eksempel en ødelagt vaskemaskin. Da frister det kanskje å betale regningen med kredittkort. Løsningen kan derimot heller være betalingsutsettelse eller å opparbeide en bufferkonto.

Betale hos Posten
Dersom du skal betale for frimerker, emballasje eller hente en pakke, kan det koste deg dyrt. Posten skiller nemlig ikke mellom ordinære varekjøp og kontantuttak, og registrerer alt som kontantuttak. Kostnadene vil altså tilsvare et minibankuttak, som betyr at rentene begynner å løpe med en gang. I tillegg medfører det vanligvis et gebyr, ofte dyrere enn ved uttak og overføring.

 

Ikke bruk debetkortet når du skal...

Bestille flybilletter
Du bør bruke kredittkortet ditt når du skal betale for reisen. Flere av kredittkorttilbyderne gir deg nemlig gratis reise- og avbestillingsforsikring så lenge over halvparten av reisen er betalt med et kredittkort.

En annen fordel er at du kan opptjene flybonus. Kredittkort er koblet opp mot forskjellige fordelsprogrammer, og fungerer slik: Ved kjøp av diverse varer og tjenester, for eksempel dagligvarer, drivstoff og flybilletter, opptjener du poeng. Disse poengene kan du blant annet bruke på fremtidige reiser, lounge-tilgang og rabatter på ulike butikker - alt avhengig av hvilket kredittkort du bruker. Det er derfor viktig å sammenligne for å finne beste kredittkort for deg og dine behov.

Handle dagligvarer
Mat er vanligvis en stor utgiftspost og få er klar over hvor mye som faktisk kan spares her. Du vet nok at det finnes fordelsprogram for enkelte dagligvarekjeder, som Æ fra Rema og Trumf fra Norgesgruppen. Men visste du at du får opptil 3% rabatt om du handler med kredittkort? Dette gjør at du kan spare 6000 kr i året!

For optimal sparing, er det også mulig å koble ulike fordelsprogrammer og rabatter opp mot hverandre. Ved å koble Trumf, som gir 1% rabatt, med kredittkort fra yA Bank, vil du få 4% på alle kjøp og hele 6% de dagene det er Trippel Trumf.

Netthandel
Ved å bruke kredittkort ved netthandel unngår du å utsette egen bankkonto og dine penger for risiko. Du er nemlig beskyttet av Finansavtaleloven § 54b ved kredittkortkjøp. Det betyr at dersom du blir svindlet, eller selger ikke overholder sine plikter, så tar kredittyter seg av saken. Du trenger med andre ord ikke å betale neste regning som kommer i posten.