- Du bør sette opp en plan for sparingen din - det er første bud. Du bør også ha et mål for sparingen din og tenke langsiktig, spesielt hvis du skal spare i aksjefond. Årsaken til at du skal være langsiktig når du sparer i fond er at det underveis vil komme kortsiktige svingninger i markedet. Disse må du nesten se på som midlertidig støy. Du bør heller tenke på at når du sparer i aksjemarkedet så er det for å ta del i noe av den verdiskapingen som skjer i verden på lang sikt, sier Magnus Selven som er leder for investeringsrådgiverne i Skandiabanken.

Tenk langsiktig

Den kortsiktige støyen er ikke farlig hvis man er langsiktig, for på lenger sikt vil aksjemarkedet ganske sikkert stige igjen.

- Da det kinesiske aksjemarkedet falt i august var det mange som ble redde. Det er særlig krigstyper i VG og Dagbladet som gjør folk usikre, for det har faktisk større effekt på privatmarkedet enn hvis Dagens Næringsliv eller Finansavisen skriver om det samme. Folk føler nok at det plutselig rammer dem når tabloidavisene begynner å skrive. Redselen gjør at mange blir redde og da begynner de å begå feil. For det første bryter de planen sin hvis de slutter å spare eller hvis de selger seg ut. Og det vi ofte ser er at noen selger seg ut, men samtidig kjøper seg inn igjen når markedet er tilbake og da har de altså klart å selge seg ut på bunn, og kjøpt seg inn igjen når markedet var på topp og prisene høyest.

Opprett en fast spareavtale

Det er gjort studier som viser at fondene totalt sett gjør det langt bedre enn hva enkeltpersoner klarer å oppnå hvis de forsøker å kjøpe seg inn og ut av de samme fondene for å unngå svingningene.

- Årsaken er rett og slett at de er alt for dårlig på timing, sier Selven.

- Hvis jeg skal gi et råd, så må det være å opprette en fast spareavtale som går automatisk. Da trenger du ikke å tenke på timing på sparingen i det hele tatt. Har du penger på bok som du ikke trenger på mange år, så ville jeg satt det meste i fond. Også er det ikke sikkert det er så lurt å prøve å være smart på egenhånd ved å velge spesielle markeder eller bransjer, men heller kanskje rett og slett funnet et bredt, globalt fond, forklarer Selven.