- Vi opplever en eksplosjon av enheter som blir koblet til Internett, og tallet vil øke dramatisk i årene fremover, forteller Dagfinn Ringås, Country Manager i Schneider Electric Norge.

Han forklarer at dette kan by på utfordringer for alt som krever stor nettverkbåndbredde.

- Belastningen på de sentraliserte nettene vil gjøre at dataen ikke overføres fort nok, og man kan oppleve at applikasjonene ikke fungerer som de skal.

For slike applikasjoner ser man til Edge Computing som et godt alternativ.

- Edge Computing går ut på å legge prosessor- og lagringskraft nærmere den aktuelle enheten. På den måten skaper du økt kapasitet til det som trenger datakraft, samtidig som man reduserer nettverkstrafikken på det øvrige nettet.

Edge computing gjør det også mulig å prosessere data internt, og man risikerer ikke å eksponere data.

Et økende marked

Ringås forteller at alt som genererer store datamengder i prinsippet har behov for rask dataoverføring.

- Et godt eksempel er videooverføring. Alle har nok opplevd et hakkete video, lang responstid eller dårligere oppløsning.

Han trekker også frem oljebransjen og helsevesenet som næringer der man kan nyttiggjøre seg av Edge Computing.

- Leting etter olje og gass krever analyse av flere terrabyte seismikkdata hvert sekund. Det samme kan man si om helseanalyser, der man har verktøy som monitorerer operasjoner. For å kunne assistere en lege under operasjon, vil det være helt avgjørende å kunne overføre data raskt, helt uten risiko for annen trafikk på nettverket.

Ringås påpeker at dette behovet vil spre seg til andre industrier i fremtiden.

- Alle selvstyrende maskiner vil kreve prosessorkraft lokalt. Vi har allerede fått en smakebit på dette gjennom selvstyrte biler og droner.

Et moderne verktøy

For å møte behovet for fleksibel serverkapasitet lokalt og økt sikkerhet, lanserer Schneider Electric nye mikrodatasenterløsninger.

- Med et mikrodatasenter skaper man et mobilt verktøy med stor prosessor- og lagringskapasitet. Det er et naturlig valg for bedrifter som ønsker å benytte Edge Computing.

- Det nye med disse løsningene er at kraftforsyning, server, kjøling og software pakkes inn i ett. Man får en totalløsning som gjør det enkelt å få oversikt, med komponenter som er tilpasset hverandre.

Han forteller at man har fokusert på et fleksibelt design.

- Vi vet at mikrodatasenter brukes i forskjellige miljøer, og da er det viktig at både utseende og montering kan tilpasses. Bygger man et vanlig datarom er det utfordrende å flytte det, noe som er enkelt med en prefabrikkert løsning. Det er ideelt for alle som ønsker en mobil løsning med stor prosessor- og lagringskapasitet, samt raskere responstid.