Dagens prosjektbaserte firmaer må jobbe smartere og mer effektivt, mener Stefan Grahn, nordensjef i programvareselskapet Deltek. Bakgrunnen for påstanden er at det pågår drøssevis av omveltninger i flere profesjonelle tjenestesektorer. Blant andre er det globalisering, M&A-aktivitet på hjemmemarkedet og internasjonalt, offshoring og økt prispress, nye prismodeller og ny teknologi i form av kunstig læring, robotikk og maskinlæring.

– De gamle systemene med manuelle løsninger og prosesser kan ha vært tilstrekkelig tidligere, men AEC-sektoren opplever nå en «ny normal». En prosjektbasert bedrift trenger en plattform for styring av informasjon, samarbeid og økonomi for å få det nødvendige grunnlaget for en digital transformasjon, sier Grahn.

Bør investere

Prosjektbaserte bedrifter har historisk sett ikke investert mye i smart bedriftsteknologi, men det vil være en avgjørende konkurransefaktor fremover.

– Det vil være svært vanskelig å holde seg konkurransedyktig uten en effektiv support av prosesser og forretningsinformasjon, samt verktøy for effektivt samarbeid og informasjonshåndtering, fortsetter han.

Mange prosjektbaserte firmaer bruker allerede en ERP-løsning for å styrke brukervennligheten, men virkelig brukervennlighet for brukere i et prosjektbasert firma inneholder mye mer enn et skinnende brukergrensesnitt.

– Løsningen bør støtte hele prosjektets livssyklus fra prospekt eller prosjektinitiering, til å lukke og følge opp prosjektet. Den bør også dynamisk støtte ulike prosjekttyper - fra små arbeidsordrer eller mikrooppgaver, til store prosjektleveranser med prosjektrisikostyring og programledelse.

Effektivitet og kontroll

Søking etter relevant informasjon er en «tidstyv» for dagens informasjonsarbeidere. Formålet med project information management-løsningene er å gi hele firmaet mer effektive verktøy for å håndtere alle ulike typer informasjon de bruker hver dag.

– Å hjelpe brukerne å sømløst arkivere informasjon til prosjekt- og klientbaserte strukturer med kraftige søkefunksjoner vil hjelpe dem å finne informasjon umiddelbart. En spesialbygget PIM-løsning for AEC-firmaer kan også tilby integrasjon til dagligdagse verktøy som e-post, CAD, BIM og andre dokumenter, sier Grahn.

PIM gir prosjektledelses- og samarbeidsverktøy som er laget for å hjelpe ansatte med å få tilgang til kritisk prosjektinformasjon, slik at de kan holde lagene koblet sammen gjennom hele prosjektets livssyklus. Project information management kan også hjelpe bedrifter med å organisere tusenvis av filer, lokalisert på ulike plasser, på én sentral plassering, noe som gir selskapene mulighet til å drive virksomheten smartere.

Som hånd i hanske

Forretningslogikken og forretningsprosessene i prosjektbaserte firmaer skiller seg vesentlig fra andre næringer. Derfor kan valg av spesialbygde løsninger for nettopp disse legge til rette for at firmaer i bransjen kan få en sikrere fremtid.

– Generiske løsninger, eller enda verre, løsninger som er spesialbygget for logistikk, forsyningskjeder eller distribusjon av varer fungerer dårlig. Det er viktig for AEC-bransjen med gode ERP- og PIM-løsninger for å lykkes i fremtiden. Et partnerskap med en leverandør som har den rette bransjekompetansen og erfaringen vil være lurt for begge parter - både nå og i fremtiden, avslutter nordensjefen.