Av Morten Stange Bye, produktansvarlig i Microsoft Azure

Ballen ruller mot finale i Paris og vi blir daglig servert godbiter fra Europas beste fotballspillere. Vi her i nord skulle gjerne gjenopplevd glansdagene da vi briljerte i Marseille og lekte med de beste. Den gang Drillo satt og regnet hvor statistisk god vi var uten ball. Uforståelig for de fleste, men det fungerte. Hva kan vi gjøre for nok en gang trone i Topp 5 på FIFA-rankingen, og unngå forsmedelig tap på Ullevål, der vi en gang var uovervinnelig?

Kanskje finner NFF svaret i skyen? Professor Dag Johansen (UiT) knytter nå IoT og BigData med idrett, og tar Drillo-metoden et langt steg videre. Beviset på at dette er effektivt ser vi på Midtjylland FC som på 18 måneder med spillerkjøp kun basert på algoritmer, vant den daske Superligaen. Prediktiv analyse kan revolusjonere fotballen og ellers alle verdens industrier! Forresten; om Drillo ikke har regnet seg frem til det enda, kan Microsoft Bing gjennom analyse allerede nå fortelle oss at Tyskland vinner EM!

Innovasjon står også i høysetet i Stavanger til høsten, når byen inviterer verdens mest innovative IT-bedrifter til byen og tar norsk eierskap til «City Next»-konseptet. Som en av tre europeiske byer skal Stavanger skape grobunn for neste generasjons smarte byer gjennom utnyttelse av Cloud Computing. Fremtidens «olje» finner på ny veien til Stavanger, denne gang gjennom IoT, BigData Analytics og Machine Learning.

Og bruken av smart analyse gror over hele landet! På Kongsberg revolusjonerer Broentech verdens busstrafikk, i Halden er eSmart System i verdenstoppen innen energistyring, og i StartupLab på Blindern gir SocialBoards kontroll på kundedialogen gjennom analyse av sosiale medier.

Tiden vil vise om algoritmer kan ta Norge til nye mesterskap, men smart bruk av skyen kan absolutt være vår vei til en ny oljealder om vi bare lar de innovative spirene utfolde seg. Jeg har troen på at nettopp vi kan være i front i kappløpet om å skape de neste smarte løsningene. Heia Norge!