Ved å benytte systemer med ende-til-ende-kryptering beskytter man seg mot spionasje og overvåkning. Ende-til-ende-kryptering gjør det også betydelig enklere for bedrifter og offentlige å dele sensitiv informasjon mens man overholder personvernloven.

Crypho er en app for mobiltelefoner, datamaskiner og web, designet for kryptert kommunikasjon. Appen minner om Facebook Messenger, men er bygget for bedrifters og offentlige etaters behov med spesielt fokus på sikkerhet og kryptering. Den er enkel i bruk, og kan brukes fra flere enheter samtidig, ifølge Geir Bækholt, CEO i Crypho AS.

Kan kommunisere trygt

Alle meldinger og filer, også bilde- og lydkommunikasjon, som deles gjennom Crypho, er beskyttet med ende-til-ende-kryptering som ivaretar sikkerheten, både mot overvåkning og spionasje. Den ivaretar også lovverket for overføring av sensitive person- og helsedata.

– Dette området har fått ekstra mye oppmerksomhet i det siste, med innføringen av det nye EU-personverndirektivet GDPR. Bedrifter og organisasjoner med høye sikkerhetskrav kan dermed kommunisere trygt og dele konfidensielle filer på en svært enkel måte uten fare for avlytting eller lekkasjer. Det er heller ikke behov for forhåndsinstallert programvare eller utveksling av krypteringsnøkler. Ingen andre har tilgang til nøklene. Dermed kan heller ingen andre få tilgang til informasjonen, sier Bækholt.

Tar IT-sikkerhet på alvor

IT-sikkerhet er et område i stor vekst i Norge, og det er gledelig å se at det satses mye på dette.

– Typiske organisasjoner som bruker Crypho, er politiet, helsesektoren og bank og finans. Crypho brukes også av menneskerettighetsforkjempere, journalister og privatpersoner som er mer enn gjennomsnittlig opptatt av personvern eller sikkerhet, avslutter Bækholt.